Psychotherapie

Het doel van psychotherapie is factoren aanpakken die psychische problemen veroorzaken en/of in stand houden. Ook kan het gericht zijn op de aanpak van iemands kwetsbaarheid onder stressvolle omstandigheden. Klachten kunnen verminderen, maar het kan ook betekenen dat iemand leert daar anders mee om te gaan. Het resultaat is afhankelijk van zowel de inzet van de cliënt als de deskundigheid van een therapeut, alsook van de omstandigheden waarin iemand verkeert. In het algemeen verdwijnen problemen niet geheel, maar het is wel mogelijk dat de client daar beter mee om leert gaan en/of leert accepteren wat niet te veranderen is.

Psychotherapie is gebaseerd op evidentie en op de praktijk gebaseerde behandelmethoden waarbij gebruik gemaakt wordt van wetenschappelijke kennis over (psycho-)pathologie, diagnostiek en behandeling. In mijn werk als psychotherapeut heb ik mij geschoold en/of verdiept in verschillende behandelmethoden. In de onderstaande tabbladen worden deze specialisaties wat uitgebreider beschreven.

Het psychotherapeutische behandelproces bestaat uit een aantal fasen.

1. Intake (2 tot 4 diagnostiek consulten).

Het begint bij aanmelding en aanmeldingsklachten. Dit wordt gevolgd door diagnostiek, indicatiestelling, behandeling en evaluatie.

2.  Adviesgesprek: bespreken behandelplan (diagnostiek consult)

De kern van het behandelproces is het behandelplan. Hierin worden afspraken vastgelegd over de doelstelling van de behandeling en de behandelmethode die ingezet zal worden.

3. Behandeling (behandelconsulten)

 Het uitvoeren van het behandelplan.

4. Evaluatie (behandel consult)

Het verloop van het behandeltraject wordt met enige regelmaat geëvalueerd en het behandelplan kan, als dat nodig lijkt, bijgesteld worden. Wanneer de doelen behaald zijn of wanneer er geen verdere verandering optreedt, zal de behandeling afgerond worden.

 

 

 

Bron: generieke module psychotherapie, zoals beschreven door de Nederlandse vereniging voor psychotherapie.