MBCT Mindfulness training bij psychotherapiepraktijk Dialoog

Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. Het gaat over aandacht hebben voor wat er nu is. In de definitie van mindfulness worden drie aspecten van deze aandacht benoemd die van belang zijn als we mindfulness beoefenen: de aandacht is gericht, in het hier-en-nu en niet (ver)oordelend. In de mindfulness training oefen je dit door je bewustzijn en aandacht te trainen met verschillende oefeningen. Je wordt je meer bewust van wat je voelt, ervaart, ziet, hoort. Op deze manier train je je hersenen en leer je meer mogelijkheden te zien en kun je meer ruimte gaan ervaren om je eigen keuzes te maken. Dit kan je helpen om beter voor jezelf te zorgen. 

Mindfulness is bewezen effectief bij depressiviteit, stress, burn-out en allerlei stress-gerelateerde klachten, zoals onrust, rusteloosheid, een opgejaagd gevoel, vermoeidheid, slaapproblemen, piekeren, concentratieproblemen. Ook kan het helpen bij chronische ziekte en pijn. 

De training in mijn praktijk is gebaseerd op de MBCT (mindfulness based cognitive therapy)/MBSR (mindfulness stress reduction therapy).