Wat is mindfulness?

 

Mindfulness gaat over meer aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment. In de definitie van mindfulness worden drie aspecten van deze aandacht genoemd die van belang zijn als we mindfulness beoefenen: de aandacht is gericht, in het hier-en-nu en niet (ver)oordelend. Mindfulness verbindt aandachtigheid en mildheid.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Je ontwikkelt het door door je bewustzijn en aandacht te trainen met verschillende oefeningen. Hierdoor wordt je meer bewust van wat je voelt, ervaart, ziet, hoort. Je leert je open te stellen voor wat zich in je leven aandient. Hierdoor ontstaat er geleidelijk aan meer bewustzijn van verschillende (stress)patronen. Herkenning hiervan geeft ruimte om andere keuzen te maken. Je leert meer mogelijkheden te zien. Dit kan je helpen om beter voor jezelf te zorgen.

Mindfulness is bewezen effectief bij depressiviteit, stress, burn-out en allerlei stress-gerelateerde klachten, zoals onrust, rusteloosheid, een opgejaagd gevoel, vermoeidheid, slaapproblemen, piekeren, concentratieproblemen. Ook kan het helpen bij chronische ziekte en pijn.

In mijn praktijk kan Mindfulness-Based cognitive therapy (MBCT) aangeboden worden. MBCT is specifiek ontwikkeld als terugvalpreventie bij mensen met terugkerende depressieve klachten. MBCT kan de kans op terugval in een depressie met maar liefst de helft te verminderen.